/
Achtergestelde en langlopende schulden

Achtergestelde en langlopende schulden

De langlopende schulden zijn onderverdeeld in vijf hoofdrubrieken. Aan de meest algemene rubrieken kan eventueel een andere eigen benaming worden gegeven. Iedere (groep van) lening(en) kan nader worden gespecificeerd. Deze specificatie zal gevolgen hebben voor diverse onderdelen in de balans, de resultatenrekening en de kengetallen.

Typen leningen

De specificatie van de leningen zal verschillen per type lening, waarbij er twee hoofdcategorieën onderscheiden kunnen worden:

Achtergestelde leningen

Dit zijn leningen die in de prognose volgens de rekenregels van Fyndoo als lineaire leningen worden beschouwd.

Langlopende leningen

Dit zijn leningen die in de prognose volgens de rekenregels van Fyndoo als lineaire leningen worden beschouwd.

In deze categorie vallen onder andere hypotheken en reguliere langlopende leningen.

Via een dwarsverband kan er worden genavigeerd naar de specificatie van de betreffende achtergestelde en

langlopende leningen.


Lening

De specificatie van de leningen bevat de volgende elementen:

Hoofdsom schuld

Deze kan niet rechtstreeks ingevuld worden, maar moet gespecificeerd worden. De schuld is opgebouwd uit lang vreemd vermogen en kort vreemd vermogen. Het deel behorende bij het lang vreemd vermogen komt onder langlopende schulden te staan en het deel behorende onder kort vreemd vermogen komt onder kortlopende schulden te staan. Dit laatste deel kan worden beschouwd als de aflossing die in het volgende jaar zal worden gedaan. Deze onderverdeling heeft dus gevolgen voor de hoogte van de solvabiliteit.


Rentelasten

Dit zijn de rentelasten behorend bij het betreffende tijdvak. Dit is dus niet de betaalde rente, maar de rente die wordt opgenomen als last in de resultatenrekening. In de prognose kunnen de rentelasten handmatig ingevoerd worden, of door Fyndoo worden berekend aan de hand van het rente percentage (bij geen invoer is dit 10%).

Fyndoo berekent de rente aan de hand van de betalingsfrequentie en het rentepercentage en neemt daarbij de hoofdsom aan het eind van het vorige tijdvak als uitgangspunt.

Let op: Als de rentelasten in de resultatenrekening worden opgenomen als één bedrag, dan zal deze rente worden gespecificeerd over de uitstaande leningen.

De overige elementen zijn met name van belang voor de prognose.


Nieuwe financiering

Dit betreft de invoer van een nieuw aangetrokken (deel van een) lening in de prognose.


Looptijd (jaren)

Dit veld kan worden ingevoerd als er sprake is van een geheel nieuwe financiering in de prognose. Fyndoo zal deze looptijd als uitgangspunt nemen voor de lineaire aflossing.


Betaling rente en aflossing (in prognose) per

Voor een correcte berekening van de rente moet de betalingsfrequentie van rente en aflossing bekend zijn. De standaardinstelling voor 'Betaling rente en aflossing in prognose per' is 'kwartaal'. De betalingsfrequentie moet zorgvuldig worden ingesteld, omdat andere onderdelen in Fyndoo hier ook op gebaseerd worden, bijvoorbeeld het kasstromenoverzicht. Let op: Als het detailniveau wordt aangepast, dan wordt automatisch de betalingsfrequentie aangepast. Is dat niet gewenst, dan moet de gewenste waarde worden vastgelegd door hier met de muis voor te kiezen (zodat de frequentie blauw van kleur wordt).

Rentelasten

De rentelasten die zijn opgenomen in de resultatenrekening. Dit kan afwijken van de betaling rente omdat die afhankelijk is van de hiervoor genoemde schakelaar (Betaling rente en aflossing (in prognose) per).

Overlopende rente

De reeds als last opgenomen rente in de resultatenrekening die nog niet daadwerkelijk is betaald.

Rentepercentage

Dit percentage wordt gebruikt in de prognose voor het bepalen van de rente. Als de rentebetalingen handmatig worden ingevoerd, dan zal Fyndoo de rente berekenen. Hierbij wordt voor nieuwe leningen standaard een rente van 10% gerekend als de rente niet wordt gespecificeerd in de prognose. Dit lijkt hoog, maar het wordt noodzakelijk geacht om financieringskosten op te nemen in een prognose.

Fyndoo berekent het rentepercentage aan de hand van de betalingsfrequentie en de rentelasten, en neemt daarbij de hoofdsom aan het eind van het vorige tijdvak als uitgangspunt.


Aflossing

De standaard instelling voor afschrijvingen is een lineair aflossingschema (vaste aflossing per jaar). De ingevoerde aflossing wordt doorgetrokken naar alle volgende tijdvakken totdat de lening afgelost is.

Betaling rente

Dit is de daadwerkelijk betaalde rente van het betreffende tijdvak. Is de tijdsbasis maanden, en de betalingsfrequentie ingesteld op één maal per jaar, dan zal in de laatste maand de jaarlijkse betaling plaatsvinden.

Related content