/
Liquiditeitsoverzicht

Liquiditeitsoverzicht

Het liquiditeitsoverzicht geeft het totaaloverzicht van de ontvangsten en uitgaven die hebben geleid tot de nieuwe liquiditeitsvoorraad. De liquiditeitsvoorraad wordt in dit overzicht Saldo rekening-courant genoemd omdat de liquiditeitsvoorraad hier ook negatief kan zijn. Benadrukt wordt dat dit overzicht op indirecte wijze is verkregen op basis van de jaarrekening. De "echte" kasinkomsten en -uitgaven worden ontleend aan de boekhouding en zijn geen onderdeel van dit model. Toch zal het liquiditeitsoverzicht een redelijke representatie zijn van de kasstromen en inzicht geven in de oorzaken van potentiële liquiditeitstekorten.

Het liquiditeitsoverzicht bestaat uit twee delen:

  • Het bovenste deel geeft het totaaloverzicht van de ontvangsten en uitgaven die hebben geleid tot de nieuwe liquiditeitsvoorraad (saldo rekening-courant = beginsaldo + ontvangsten - uitgaven).

  • Het onderste deel geeft aan hoe deze liquiditeitsvoorraad is verdeeld over de verschillende balansposten.

De weergegeven getallen zijn het resultaat van waarden elders in het model. De aangegeven dwarsverbanden verwijzen naar de desbetreffende posten. Als in het liquiditeitsoverzicht een waarde ingevoerd of gewijzigd wordt, leidt dit tot een verandering in de (eerder ingevoerde) waarde van de post waarnaar het dwarsverband verwijst.

Saldo rekening-courant in het liquiditeitsoverzicht en in de balans

De definitie van het saldo rekening-courant in het liquiditeitsoverzicht is niet identiek aan de term rekening-courant in de balans. Beide termen zijn als volgt te onderscheiden:

Rekening-courant

De term rekening-courant wordt in de balans alleen gebruikt voor rekening-courantkrediet. In de balans is dit dus per definitie een kortlopende schuld. Deze schuld kan maximaal oplopen tot de toegestane limiet die kan worden ingegeven in de specificatie van de rekening-courant.

Saldo rekening-courant

De term saldo rekening courant in het liquiditeitsoverzicht is het positieve of negatieve saldo van de liquide middelen. Dit bestaat uit het saldo van de onderdelen zoals die in het onderste deel van het liquiditeitsoverzicht zijn vermeld, te weten:

  1. Niet-operationele kasmiddelen (vermogensoverschot);

  2. Operationele kasmiddelen (kasmiddelen die minimaal aanwezig moeten zijn om de operationele activiteiten naar behoren te kunnen doen);

  3. Rekening-courant (de bij het eerste bolletje genoemde kortlopende schuld op de balans);

  4. Vermogensbehoefte (financieringstekort in de exploitatie van de activiteiten, alleen mogelijk in de prognose).

In de prognoseperiode zal het wijzigen van de waarde van de Liquide middelen (= operationele en niet-operationele kasmiddelen) leiden tot een even grote tegengestelde wijziging van de waarden van de Vermogensbehoefte en/of het rekening-courantkrediet. Een verandering van de waarde van het rekening-courantkrediet leidt tot een even grote tegengestelde verandering van de waarde van de Vermogensbehoefte.

Liquiditeitsoverzicht: Ontvangsten en Uitgaven

Het liquiditeitsoverzicht wordt afgeleid uit de jaarrekening. Deze indirecte methode van vaststellen van de ontvangsten en de uitgaven leidt ertoe dat dit slechts een benadering is van de werkelijkheid, omdat niet alle onderliggende boekingen van de kas bekend zijn.


Van veel balansposten zijn alleen de mutaties bekend. Als ten opzichte van de voorgaande periode een toename in een balansrubriek heeft plaatsgevonden, zal de toename geboekt worden. In werkelijkheid kunnen dus binnen de periode in een rubriek grote uitgaven zijn geweest (bijvoorbeeld het aflossen van alle ongespecificeerde bestaande schulden) en nog grotere ontvangsten (een nog hoger bedrag aan nieuwe ongespecificeerde schulden). Slechts de toename zal worden getoond als ontvangst.

Voor balansposten waar zowel de toe- als de afname specifiek is weergegeven, zal er zowel aan de inkomstenkant (bijvoorbeeld nieuwe gespecificeerde lening) als aan de uitgavenkant (bijvoorbeeld rente en aflossing van de nieuwe lening) een bedrag verschijnen.

Daarnaast zijn er diverse inkomsten en uitgaven verantwoord in de vermogensaansluiting. Deze worden rechtstreeks geplaatst in het liquiditeitsoverzicht.

Voor posten uit de resultatenrekening wordt aangenomen dat alle omzet en bedrijfsopbrengsten daadwerkelijk ontvangsten zijn geweest, en alle kosten uitgaven. Deze ontvangsten worden gecorrigeerd voor:

  • mutaties in debiteuren en aanverwante rubrieken;

  • omzetbelasting.

De uitgaven worden gecorrigeerd voor:

  • mutaties in crediteuren en aanverwante rubrieken;

  • geactiveerde kosten (zoals geactiveerde productie);

  • toe- en afnames van voorzieningen;

  • fictieve kosten;

  • omzetbelasting.

Omzetbelasting

In het liquiditeitsoverzicht worden dus de ontvangsten en uitgaven van de omzetbelasting benaderd. Met name voor de prognose kan dit van belang zijn als de ontvangsten en uitgaven van de omzetbelasting niet op elkaar aansluiten. Dit leidt tot fluctuaties voor de rubrieken Te vorderen omzetbelasting of Te betalen omzetbelasting in de prognose op de balans. De bepaling hiervan is sterk afhankelijk van de frequentie van de btw-verrekening. Standaard staat deze op 12x per jaar, maar dit kan aangepast worden in de rubriek btw-tarieven. Liquiditeitstekorten die hierdoor ontstaan, kunnen dus vroegtijdig gesignaleerd worden. Als men dit niet wenst moet men de frequentie van de btw-afdracht op 'geen' instellen.

Related content