/
Winstbelasting

Winstbelasting

Winstbelasting in de prognose

Bij de rechtsvorm NV of BV wordt in de resultatenrekening automatisch de winstbelasting bepaald. De berekening en betaling van de winstbelasting is uitgewerkt onder de tab "Specificaties" onder het kopje "Bereken winstbelasting?".

Bereken winstbelasting?

Er zijn nu vier mogelijkheden om de winstbelasting te berekenen, in te stellen via een schakelaar onder de winstbelasting in de resultatenrekening:

  1. bereken geen winstbelasting

  2. bereken alleen winstbelasting bij winst

  3. bereken winstbelasting rekening houdend met verrekenbare verliezen (alleen carry forward).

  4. bereken winstbelasting ongeacht winst of verlies. Bij verlies wordt er een teruggave berekend op basis van het VPB-tarief (dus niet 20% MKB-heffing!)

Keuze c is de standaard instelling bij rechtspersonen.

De rechtsvorm bepaalt de standaard instelling van deze schakelaar.

De hoogte van de winstbelasting kan beïnvloed worden door het "Gemiddeld % winstbelasting" in de specificatie te overschrijven, of door handmatig het berekende bedrag te overschrijven in de specificaties of rechtstreeks in de resultatenrekening.

Fiscaal resultaat

Het fiscaal resultaat is de grondslag voor de bepaling van de winstbelasting. Dit is standaard het "Gewoon resultaat vóór belasting" +"Buitengewone baten en lasten".

Het bedrag kan worden aangepast middels handmatig op te voeren "Bijtellingen" of "Aftrekposten".

Cumulatief belastbaar bedrag

De grondslag voor de belasting wordt gebaseerd op de cumulatieve winst, waarbij de toename van de winstbelasting wordt opgenomen als winstbelasting voor die betreffende maand. Verliezen binnen het jaar worden gecompenseerd door winsten binnen een jaar bij de bepaling van de toerekenbare winstbelasting per maand.

Gemiddeld % winstbelasting

Het gemiddeld tarief winstbelasting zal standaard de uitkomst zijn van de berekende winstbelasting gedeeld door het "Cumulatief belastbaar bedrag".

De berekende winstbelasting is de uitkomst van de tarieven (MKB en VPB) vermenigvuldigd met de belastbare bedragen per belastingschijf. Het aanpassen van het gemiddeld % zal de uitkomst van de berekening van de winstbelasting dienovereenkomstig aanpassen. Een verschil tussen de standaard aanwezige tarieven (MKB en VPB) en het ingevoerde tarief zal leiden tot een post Overige winstbelasting in de specificaties van de bepaling van de "Cumulatieve winstbelasting".

 

Winstbelasting cumulatief (betaalbaar volgend jaar)

Hierin is de cumulatief bepaalde winstbelasting te zien die het gevolg is van alle onderdelen die hiervoor zijn ingevoerd.

Winstbelasting

Dit is de (niet-cumulatieve) uitkomst die het gevolg is van alle onderdelen die hiervoor zijn ingevoerd. Op jaarbasis is dit gelijk aan de hiervoor genoemde rubriek, voorzover er geen sprake is van naheffingen of kwijtschelding die betrekking hebben op voorgaande jaren.

Betaling winstbelasting

Deze schakelaar bepaalt hoe de bepaalde winstbelasting in de prognose in de jaarrekening betaald gaat worden.

  1. Maandelijks startend in februari, gebaseerd op belastingaanslag (gangbare betaalregeling in Nederland)

  2. Ineens in februari, gebaseerd op belastingaanslag (gangbare betaalregeling in Nederland)

  3. Maandelijks, gebaseerd op resultaat vorig jaar (is identiek aan de verwerking zoals deze was)

Voor nieuwe prognoseprojecten is de default keuze 1 (voorheen 3).

Bij keuzes 1 en 2 wordt de betaling gebaseerd op de belastingaanslag, waarbij de berekende betaling handmatig kan worden aangepast. Deze aanslag wordt verwerkt in de huidige of eerdere resultatenrekening. Een verhoging van de aanslag leidt ertoe dat het bedrag van de verhoging in de totale winstbelasting van de resultatenrekening van dat jaar wordt verwerkt. Hetzelfde geldt voor een verlaging (ic een kwijtschelding). Dat betekent dus dat dit gevolgen heeft voor de winst na belasting, en dus voor het eigen vermogen.

Let op: Het rechtstreeks aanpassen van Nog te betalen winstbelasting in de balans zal leiden tot een aanpassing van de liquiditeit, omdat er dan van uit wordt gegaan dat de belastingschuld via een betaling of ontvangst is veranderd. Het is raadzaam om aanpassingen van de belastingschuld zonder liquiditeitsconsequenties via de belastingaanslag te laten verlopen.

Let op: Keuze 3 verwerkt de winstbelasting van 12 maanden geleden, maar zal ook de uitstaande winstbelasting uit de historie direct in de eerste maand betalen. Er kan dan direct een liquiditeitsdip in de eerste maand ontstaan.

 

Totaal belastingaanslag

De berekende belastingaanslag is gebaseerd op de vastgestelde winstbelasting van het voorgaande jaar + eventuele andere uitstaande winstbelastingschulden. Deze automatisch bepaalde aanslag is de som van alle winstbelasting die is verwerkt in de resultatenrekening van het afgelopen jaar + overige nog uitstaande belastingschulden van het voorgaande jaar.

Een handmatige verhoging van deze automatisch bepaalde aanslag leidt ertoe dat het extra bedrag in de totale winstbelasting van de resultatenrekening van het lopende jaar wordt verwerkt. Hetzelfde geldt voor een verlaging (i.c. een kwijtschelding). Dat betekent dus dat een handmatige verhoging of verlaging van de aanslag gevolgen heeft voor de winst na belasting, en dus voor het eigen vermogen. Op basis van de aanslag wordt via de schakelaar bepaald hoe deze wordt betaald. Bij keuze 2 wordt het aangepaste resterende bedrag (uit)betaald in de resterende maanden van het jaar, bij keuze 3 wordt het aangepaste resterende bedrag direct (uit)betaald.

Totaal betalingen van dit jaar

Bovenstaande instellingen zijn allemaal bepalend voor de hier berekende hoogte van de belastingbetaling. Uiteindelijk kan de berekende betaalde belasting hier nog handmatig worden aangepast.

Related content