Afschrijvingen
Afschrijvingen zijn in alle perioden handmatig in te voeren. Hieronder zullen een aantal gevolgen worden beschreven van de invoer van afschrijvingen in de historische periode en de prognoseperiode.
Afschrijvingen in de historie
Fyndoo berekent hier zelf geen afschrijvingen; deze kunnen alleen handmatig ingebracht worden. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:
Als één totaalbedrag in de resultatenrekening. Als dit wordt gedaan, dan zal Fyndoo zelf een onderverdeling maken van de afschrijvingen op basis van de op de balans aanwezige activa. Deze onderverdeling heeft geen enkele consequentie voor berekende kengetallen en overzichten in de historie. Deze kunstmatige onderverdeling maakt Fyndoo omdat deze noodzakelijk is voor het samenstellen van een evenwichtige prognose. De afschrijving kan dus gespecificeerd zijn in de historie zonder dat deze specificatie als zodanig ingevoerd is. In de historische periode is dit echter de enige post waar Fyndoo zelf rubrieken vult in de jaarrekening.
Gespecificeerd per rubriek. Dit kan zowel op het laagste niveau in de balans als in de specificaties via de dwarsverbanden.
Afschrijvingen in de basisprognose
De afschrijvingen kunnen direct worden beïnvloed door deze rechtstreeks te overschrijven, of indirect worden beïnvloed door bepaalde parameters die de hoogte van de afschrijving bepalen te beïnvloeden. Dit laatste doet men door bijvoorbeeld de afschrijvingstermijn of de aanschafwaarde aan te passen. Daarnaast kan met de keuzeschakelaar worden aangeven hoe de afschrijvingen zich in de prognoseperiode ontwikkelen.
Fyndoo berekent hier voor veel rubrieken automatisch afschrijvingen. Zie de specificatie van de rubrieken om na te gaan of dit voor de betreffende rubriek ook gebeurt en tegen welk tarief.
Parameters bij de bepaling van afschrijvingen
Bij de bepaling van de afschrijvingen in de historie en/of de prognose wordt er gebruikgemaakt van bepaalde parameters die hierboven al genoemd zijn. Hieronder volgt een toelichting op de bepaling van deze parameters:
1. Aanschafwaarde
De aanschafwaarde is zichtbaar bij de specificaties van een bepaalde rubriek.
Historie
De aanschafwaarde heeft geen directe invloed in de historie, het is slechts extra informatie. Als er niets wordt ingevuld, zal Fyndoo zelf een schatting maken op basis van de volgende berekening:
Aanschafwaarde = maximum van A en B, waarbij: A = Boekwaarde + Afschrijving in huidige periode B = Afschrijvingsperiode (jaren) x (Aantal kolommen per jaar) x (Afschrijving)
Prognose
De aanschafwaarde bepaalt in belangrijke mate de hoogte van de afschrijvingen als de afschrijvingen niet handmatig worden ingevuld. Wordt er bij de afschrijving niets handmatig ingevuld, dan zal Fyndoo zelf een schatting maken op basis van de volgende berekening:
Als de boekwaarde vorig jaar gelijk is aan nul, dan is de aanschafwaarde gelijk aan het investeringsbedrag van deze periode.
Zo niet, dan maakt F een schatting via een algoritme op basis van de aanschafwaarde vorig jaar, de investeringen en de afschrijvingstermijn. In veel gevallen is dit de uitkomst van de formule (Vorige aanschafwaarde) + (Investeringen huidige jaar) - (Investeringen van X jaar geleden, waarbij X = Afschrijvingsperiode (jaren)).
2. Afschrijvingsperiode (jaren)
De afschrijvingsperiode is is zichtbaar bij de specificaties van een bepaalde rubriek. Het is een algemeen veronderstelde periode voor alle jaren, zodat hier geen onderscheid wordt gemaakt in de historie en de prognose.
Indien er niets wordt ingevuld, dan maakt Fyndoo een schatting van de afschrijvingsperiode. Dit is van belang voor het bepalen van de afschrijvingen in de prognose periode.
3. Afschrijvingspercentage
Het afschrijvingspercentage is zichtbaar op het laagste niveau in de balans bij een bepaalde rubriek. Indien er niets wordt ingevuld, dan neemt Fyndoo hiervoor de inverse van de afschrijvingsperiode.
4. Restwaarde
De restwaarde wordt gestuurd door de standaard percentuele restwaarde. Deze staat standaard op 0 procent. Dit betekent dat het actief wordt afgeschreven tot een waarde van 0. Door dit percentage aan te passen of door de restwaarde in te voeren wordt het afschrijvingsschema aangepast.