Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Veranderingen in de naamgeving van diverse variabelen.

  • Verbeterde verwerking van overlopende omzet.

  • Verbeterde voortzetting van groei voorgaande periode als data een (seizoens)patroon bevat.

  • Indien een maand binnen een jaar een waarschuwing (bijv. uit balans of vermogensbehoefte) heeft, dan wordt deze waarschuwing ook voor het jaar getoond.

  • Bij vennoten wordt de naam van de vennoot weergegeven.

  • Verbeterde ondersteuning voor niet-volledige historische jaren.

Rekenmodelwijzigingen versie 3

In versie 3.1 van Finan zijn veel wijzigingen in het model gemaakt. Het grootste deel daarvan heeft betrekking op liquiditeit.

Aanpassingen met impact op bestaande scenario's

Het model heeft enkele verbeteringen ondergaan. Dat kan leiden tot verbeterde uitkomsten in de prognose, waardoor scenario’s kunnen afwijken na deze update. Veranderingen kunnen worden veroorzaakt door:

  • Het invoeren van een groeipercentage voor de lonen en salarissen voor een afdeling leverde niet altijd de juiste resultaten. Dat is nu verbeterd.

  • Een ingevoerd winstuitkeringspercentage werd niet doorgezet na een maand van verlies. Nu wordt dit percentage ook weer gebruikt na een verliesmaand.

  • De uiteindelijke winstbelasting op jaarbasis is altijd hetzelfde, ongeacht het verloop van de resultaten per maand binnen dat jaar. Voorheen werd deze belasting deels beïnvloed door fluctuerende maandresultaten.

  • De prognosekeuze bij afschrijvingen als bij de keuze Geen groei:

  • Er worden nu geen afschrijvingen gebaseerd op investeringen in de laatste historische kolom (want dat was voorheen de reden dat de afschrijving direct in de prognose ging afwijken van de historie, wat niet de verwachting is die wordt gewekt bij deze keuze)

  • Fout uit berekening: Er werd geen afschrijving berekend voor investeringen in de prognose waarbij de restwaarde op nul werd gezet.

Winstbelasting

De berekening van de winstbelasting is aangepast.

Uitbreiding van de berekeningsmogelijkheden

Ten eerste is de keuze voor de berekening uitgebreid. Er zijn nu vier mogelijkheden:

  1. bereken geen winstbelasting

  2. bereken winstbelasting rekening houdend met verrekenbare verliezen (alleen carry forward).

  3. bereken alleen winstbelasting bij winst

  4. berekenwinstbelasting ongeacht winst of verlies. Bij verlies wordt er een teruggave berekend op basis van het VPB-tarief (dus niet 20% MKB-heffing!) Dit is de standaard instelling bij rechtspersonen

Of er wel of geen winstbelasting wordt berekend is geheel afhankelijk gemaakt van de schakelaar "Winstbelasting berekenen?". Voorheen was dit ook deels afhankelijk de rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt nog wel de standaard instelling van deze schakelaar.

Aanpassing van de grondslag van de berekening

Voorheen werd de belasting berekend over de winst per maand.Dit wordt nu gebaseerd op de cumulatieve winst, waarbij de toename van de winstbelasting wordt opgenomen als winstbelasting voor die betreffende maand. Verliezen binnen het jaar worden gecompenseerd door winsten binnen een jaar bij de bepaling van de toerekenbare winstbelasting per maand.

Overige aanpassingen

Een aangepast belastingtarief dat wordt ingevuld op jaarbasis wordt op een meer logische wijze genoteerd wanneer er wordt gekeken op maandbasis. In de oude situatie werd een tariefsverhoging van 20% naar 32% – als dit op jaarbasis werd ingevoerd – geleidelijk als verhoging per maand verwerkt van 21% in januari naar 32% in december. Nu wordt een tarief dat is ingevoerd op jaarbasis in alle maanden onverkort ingevoerd.

De toelichting bij diverse onderdelen van de winstbelasting is toegevoegd of uitgebreid.

In de expertmodus zijn de aannames voor de winstbelasting opgenomen onder de Instellingen

Uitkeerbare winst en uitbetaling daarvan

De bepaling van de structureel uitkeerbare winst is verbeterd

  1. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een vast uitkeringspercentage en/of een vaste uitkering;

  2. De bepaling van het deel met een vast uitkeringspercentage is verbeterd. Het percentage blijft nu gehandhaafd bij verlies, maar er wordt geen winst uitgekeerd als de cumulatieve winst binnen een jaar negatief is. Uitkeerbare winst per maand kan negatief zijn (= i.c. een storting) die is gemaximaliseerd tot de tot dan toe vastgestelde cumulatieve uitkeerbare winst voor dat jaar. Er kan dus in januari een uitkering bepaald zijn die middels het verlies in februari weer teniet gedaan wordt.

Voorbeeld:

jan feb mrt apr mei jun

uitkeringspercentage 10% 10% 10% 10% 10% 10>#/p###

winst 100 100 100 -400 100 100

uitkeerbare winst 10 10 10 -30 0 10

cum. winst 100 200 300 -100 0 100

cum. uitkeerbare winst 10 20 30 0 0 10

In dit voorbeeld wordt de uitkering van de eerste maanden in april weer teruggedraaid omdat de totale winst tot dan toe negatief is.

Consequenties:

  • de relatie tussen de winst per maand en de uitkeerbare winst per maand is nu indirect en daarmee minder transparant (het gaat nu op basis van cumulatieve winst)

  • uitkeerbare winst kan negatief zijn op maandbasis; dat is alleen het geval om vastgestelde uitkeringen van voorgaande maanden te compenseren. Cumulatief op jaarbasis kan dat niet, dan is bij een verlies de totale uitkeerbare winst altijd nul.

  • Liquiditeitseigenaardigheid: als ervoor wordt gekozen om de uitkeerbare winst meteen uit te betalen, moet er dus na een aantal maanden winst een terugbetaling plaatsvinden als er daarna verliesgevende maanden zijn.

Er is een onderscheid tussen uitkeerbare winst en de betaling van uitkeerbare winst

Voorheen werd de uitkeerbare winst direct uitgekeerd; alleen met de balanspost te betalen dividend kon dat gecorrigeerd worden. Nu is er een schakelaar waarmee de uitkering bepaald kan worden. De post te betalen dividend wordt daar uit afgeleid.

Bedrijfskosten

Diverse aanpassingen en uitbreidingen van instellingen

  • Nieuwe keuze voor prognoseformule toegevoegd bij kosten:

Groei gerelateerd aan omzet (bestaand seizoenspatroon blijft intact)

  • Onder specificaties is een opsomming opgenomen van alle bedrijfskostenrubrieken met hun eigenschappen.

Het kunnen sturen van de betaling per rubriek

Alle betalingen van bedrijfskosten op de resultatenrekening kunnen nu gestuurd worden via een betalingstermijn. Daarnaast is ook de mogelijkheid om de betaling rechtstreeks in het liquiditeitsoverzicht in te voeren; de betaaltermijn wordt dan afgeleid. Dit leidt tot overlopende posten die op de balans worden verwerkt.

Als gevolg hiervan zijn de volgende nieuwe rubrieken toegevoegd die voortkomen uit te vroege of latere betaling:

Balans

  • Vorderingen: Vooruitbetaalde kosten (onderverdeeld naar hoofdrubrieken kosten)

  • Kortlopende schulden: Kostencrediteuren zijn nu onderverdeeld naar hoofdrubrieken.

De oorspronkelijke rubriek kostencrediteuren heet nu: “kostencrediteuren ongerubriceerd”. Deze post staat nu in de onderverdeling van de desbetreffende rubriek en is dus een onderdeel van de totale kostencrediteuren.

De rubriek kostencrediteuren bestaat nu uit de optelling van alle nog te betalen kosten. Het direct invoeren van de totale betalingen of van de globale kostencrediteurentermijn (de termijn die ook in de voorgaande versie werd gebruikt) overschrijft een eventuele eerder aangebrachte specifieke betaling bij een rubriek niet. Specificaties die zijn ontstaan door het invullen van het liquiditeitsoverzicht blijven aanwezig. Het saldo tussen het totaal en de specificaties wordt geboekt op de rubriek "Kostencrediteuren ongerubriceerd"; dit was voorheen de originele rubriek "kostencrediteuren". Voor de rubriek "Kostencrediteuren ongerubriceerd" geldt:

  • Het is de rubriek die ervoor zorgt dat er totalen kunnen worden ingevuld zonder verlies van specificaties (zojuist toegelicht);

  • Het is de voormalige rubriek “Kostencrediteuren”. De inhoud van bestanden vanuit een oude modelversie blijft daarmee gehandhaafd. Als er geen specificaties worden ingevuld zal ook de prognose niet wijzigen.

  • Bij het invoeren van specificaties verandert per definitie de prognose. Wat ook verandert is de prognose van de "Kostencrediteuren ongerubriceerd". Deze was voorheen gekoppeld aan de kostencrediteurentermijn, maar dat is nu niet meer het geval.

Kasstroomoverzicht – indirect

Voor de bepaling van de operationele cashflow wordt nu gebruik gemaakt van de aangepaste definities van kostencrediteuren. Aanpassingen aan de passiefzijde van de balans worden automatisch meegenomen omdat er gebruik wordt gemaakt van het totaal van Vorderingen.

Investerings- en financieringsplan

In de definitie van het werkkapitaal is de aangepaste post “Mutatie kostencrediteuren” opgenomen en de “Mutatie vooruitbetaalde kosten”.

Liquiditeitsoverzicht

Uitgaven: De onwijzigbare rubriek “overige kosten” is geheel vervangen door uitgaven. Standaard zijn deze posten gevuld met de bedragen zoals die op de investeringsrubrieken zijn ingevuld. Indien deze worden aangepast zal dit worden verrekend via de balans.

(Des)Investeringen – betalingen en ontvangsten

Het is nu mogelijk om de betaling van investeringen op een later tijdstip te doen. Standaard wordt een investering direct betaald en een desinvestering wordt direct ontvangen. Er is per activarubriek één regel waarop Betalingen kunnen worden geboekt. Er is geen regel ontvangsten; als er sprake is van ontvangsten uit desinvesteringen worden deze getoond als negatieve betaling.

Een uitgestelde betaling van een investering wordt in de balans geboekt onder “Investeringscrediteuren”.

Een vooruitbetaling van een investering, of een ontvangst uit desinvesteringen worden allebei geboekt in de vorderingen onder “Nog te ontvangen wegens desinvesteringen”

Hieronder volgt een meer specifieke opsomming van aanpassingen in het kader van deze toevoeging

Balans

  • Vorderingen: Nog te ontvangen wegens desinvesteringen (materieel en immaterieel, alle rubrieken)

  • Kortlopende schulden: Investeringscrediteuren (materieel en immaterieel, alle rubrieken). De toegevoegde posten zijn in de historie niet in te vullen; deze informatie is meestal niet aanwezig in boekhouding. Voorheen was er alleen de rubriek investeringscrediteuren. Deze rubriek bestaat nog steeds en heet nu “Investeringscrediteuren ongerubriceerd”. Deze post staat nu in de specificatie van de desbetreffende rubriek. Voor deze rubriek is de prognoseformule gehandhaafd.

Indien het gewenst is om in de prognose de investeringscrediteuren te specificeren dient de waarde die onder “Investeringscrediteuren ongerubriceerd” vanuit de historie is meegegeven te worden ‘weggewerkt’ door de post te laten leeglopen.

In het liquiditeitsoverzicht kunnen per rubriek de echte uitgaven ingevuld worden. Het verschil tussen investering en betaald zijn dan de investeringscrediteuren, mits er minder wordt betaald dan geïnvesteerd.

Kasstroomoverzicht - indirect Voor de bepaling van de operationele cashflow wordt nu gebruik gemaakt van de aangepaste

Investerings- en financieringsplan

Bij de investeringen zijn de posten “Mutatie investeringscrediteuren” en “Mutatie nog te ontvangen wegens desinvesteringen” opgenomen.

Liquiditeitsoverizcht

Uitgaven: De niet invulbare investeringen in (im)materiële vaste activa zijn geheel vervangen door invulbare bedragen die daadwerkelijk zijn betaald. Standaard zijn deze posten gevuld met de bedragen zoals die op de investeringsrubrieken zijn ingevuld. Indien deze worden aangepast zal dit worden verrekend via de balans (investeringscrediteuren/NTO bedragen).

Omzet en inkoopkosten

Ontvangsten per omzetgroep zijn nu per omzetgroep te sturen.

Iedere omzetgroep heeft zijn eigen post Debiteuren en Debiteurentermijn in de prognose.

Per omzetgroep is er nu ook een sturing mogelijk op inkoopkosten en betaling van de inkoopkosten.

Iedere inkoopgroep heeft zijn eigen post Crediteuren en Crediteurentermijn in de prognose.

Deze aanpassing leidt tot de toevoeging of aanpassing van de volgende rubrieken:

Balans

  • Handelsdebiteuren: Deze zijn in de prognose een optelling van alle debiteurenposten per omzetgroep.

Er is ook een algemene debiteurengroep onder de debiteuren; dit is de ‘oude’ post debiteuren die er altijd al was en is tevens de enige rubriek in de historie.

  • Handelscrediteuren: Deze zijn in de prognose een optelling van alle crediteurenposten per omzetgroep.

Er is ook een algemene crediteurengroep onder de crediteuren; dit is de ‘oude’ post crediteuren die er altijd al was en is tevens de enige rubriek in de historie.

Handelscrediteuren/Handelsdebiteuren

Beiden bestonden oorspronkelijk maar uit één rubriek.

De waarden die zijn ingevuld onder de oorspronkelijke rubriek Handelscrediteuren staan nu onder: “Handelscrediteuren ongerubriceerd”. Deze post staat nu in de onderverdeling van de desbetreffende rubriek.

De rubriek handelscrediteuren bestaat nu uit de optelling van alle handelscrediteuren per omzetgroep/inkoopgroep.

Het direct invoeren van het totaal of van de globale crediteurentermijn overschrijft een eventuele eerder aangebrachte specificatie niet. Specificaties die zijn ontstaan door het invullen van het liquiditeitsoverzicht blijven aanwezig. Het saldo tussen het totaal en de specificaties wordt geboekt op de rubriek "Handelscrediteuren ongerubriceerd".

Voor de rubriek "Handelscrediteuren ongerubriceerd" geldt:

  • Het is de rubriek die ervoor zorgt dat er totalen kunnen worden ingevuld zonder verlies van specificaties (zojuist toegelicht);

  • Het is de voormalige rubriek “Handelscrediteuren”. De inhoud van bestanden vanuit een oude modelversie blijft daarmee gehandhaafd. Als er geen specificaties worden ingevuld zal ook de prognose niet wijzigen.

Bij het invoeren van specificaties verandert de prognose.

Het direct invoeren van het totaal of van de globale termijn overschrijft een eventuele eerder aangebrachte specificatie niet. Specificaties die zijn ontstaan door het invullen van het liquiditeitsoverzicht blijven aanwezig. Het saldo tussen het totaal en de specificaties wordt geboekt op de rubriek " ongerubriceerd".

Voor handelsdebiteuren geldt een soortgelijke onderverdeling en verwerking.

  • Vooruitbetalingen: Een optelling van alle vooruitbetalingen per omzetgroep.

Er is ook een algemene post vooruitbetalingen onder de vooruitbetalingen; dit is de ‘oude’ post vooruitbetalingen die er altijd al was en is tevens de enige rubriek in de historie.

  • Specificatie van de post overlopende omzet (nog te factureren/vooruitgefactureerd)

Er is nu een duidelijk onderscheid tussen geboekte omzet, gefactureerde omzet en ontvangen omzet. De voormalige verzamelpost overlopende omzet kan nu per omzetgroep worden opgedeeld, en er geldt nu:

  1. Gefactureerde omzet > Geboekte omzet à Vooruitgefactureerde omzet op balans (kortlopende schulden)

  2. Gefactureerde omzet < Geboekte omzet à Nog te factureren omzet op balans (vorderingen)

  3. Betaalde omzet > Gefactureerde omzet à Vooruitbetaalde omzet op balans (kortlopende schulden)

  4. Betaalde omzet < Gefactureerde omzet à Handelsdebiteuren (vorderingen)

  • Vooruitbetaalde inkoopkosten toegevoegd (ook in werkkapitaal)

Liquiditeitsoverzicht

  • BTW op overige inkoopkosten toegevoegd in liquiditeitsoverzicht

  • BTW op inkopen wordt nu op juiste grondslag bepaald (‘echte’ uitgaven)

Nieuwe keuze voor prognoseformule toegevoegd bij kosten

Toegevoegd is de keuze: Groei gerelateerd aan omzet (bestaand seizoenspatroon blijft intact)

Hiermee wordt bedoeld dat een kostenrubriek meegroeit met de relatieve omzetverandering in een maand, waarbij de omzetverandering wordt gemeten door de maand te vergelijken met dezelfde maand van vorig jaar.

Consequentie is dat de kosten niet worden beïnvloed door het seizoenspatroon van de omzet, maar wel groeien als de omzet groeit.

Dit kan overigens tot niet intuïtieve resultaten leiden als er meerdere omzetgroepen zijn.

De kosten groeien mee met de totaalomzet. Als er voor verschillende omzetgroepen verschillende groeipercentages gelden, zal de omzetgroep met het hoogste groeipercentage een steeds groter aandeel krijgen in de totaalomzet. Wiskundig gezien tendeert de totaalomzetgroei op de lange termijn naar de omzetgroei van deze omzetgroep. Dit kan leiden tot een steeds grotere omzetgroei, en bijgevolg ook steeds groter wordende kostenstijging.

In de eerste maanden is dit effect vaak niet duidelijk merkbaar en kan het lijken dat er geen sprake van een groeiverandering. Omdat het groeipercentage maar met 1 decimaal nauwkeurig wordt getoond lijkt deze soms niet te veranderen, terwijl bij het narekenen zal blijken dat de kosten tot met enkele euro’s meer stijgen dan ‘verwacht’.

Overige aanpassingen

  • Het invoeren van de groei van de loonkosten per afdeling verbeterd

  • Naamgeving keuze van de bestaande formule aangepast:

oud: Groei gerelateerd aan omzet (inclusief overname van seizoenspatroon omzet)

nieuw: Gekoppeld aan de omzet (inclusief overname van seizoenspatroon omzet)

  • Omschrijvingen/vertalingen

Wijziging in vertaling: ontvangspatroon => ontvangstpatroon

  • Toelichting bij prognosekeuzes uitgebreid

  • Leningen en rente

    • Berekening van het standaard rentetarief enigszins aangepast; deze is nu altijd tussen de 2% en de 20%, afhankelijk van het berekende gemiddelde interesttarief vanuit het laatste historische jaar.

    • Keuze “13x per jaar” bij aflossingsfrequentie van leningen is vervallen.

    • Verbetering in de berekening van de rentebetaling bij leningen.

    • Verzoeken ingewilligd voor het aanpassen van de standaard doorrekenformule van “Overige bedrijfsopbrengsten”:

oud: Voortzetting groei voorgaande periode

nieuw: Geen groei (gebruik waarde van jaar geleden)

  • Diverse posten in het liquiditeitsoverzicht zijn open gezet zodat deze daar kunnen worden ingevoerd.

  • De weergave van bijzondere baten in het liquiditeitsoverzicht is verbeterd.